Årets Bästa Staty 2018

All images courtesy and copyright of XM Studios 2018 

Marknaden och hobbyn för premium statyer fortsätter bara att expandera och förbättras. Med hjälp av digitalteknik samt en uppsjö av nya och fantastiska tillverkare, så har denna fritidssyssla förvandlats till bland de mest spännande områdena att följa. 

Tillverkare som Sideshow och XM Studios fortsatte att briljera i år med strålande produkter. Det skall erkännas att vi inte haft möjlighet att – i verkligheten, beskåda och bedöma varenda produkt på marknaden som erbjudits under året. Därför blir detta snarare en personlig anekdot, än en riktig utmärkelse. 

XM Studios tar dock priset som den – utan tvekan, bästa tillverkaren för 2018, de fortsätter att göra det omöjliga, deras figurer är ofta ljusår förbi konkurrensen, designen, kvaliteten och kundservice gör dem nästan helt oslagbara i en bransch som plågas av långa leveranstider och bristande kvalitetskontroller. Deras Hulkbuster från i år kan kategoriseras som en av de mest avancerade och svåra konstruktioner som någonsin har gjorts. 

Vår personliga favorit för i år är XM Studios Poison Ivy. Då studion inte har rättigheter till en standard licens för Batman-statyer, så gör de klassiska karaktärer som Catwoman och Bane i ett japanskt utförande, där har de beväpnats med alltifrån katanas till forntida rusningar. Konceptet kan tyckas vara en smula udda, men XM har gjort detta till en helt originell och utomordentlig produktserie. 

Då XM är betydligt öppnare med att visa upp tidiga designkoncept, så hade vi en ganska bra bild av vad som väntade med Posion Ivy. Bilden på den trädgårdstokiga superskurken, var spektakulär redan som en 3D-skiss, och då den slutligen visades upp som en fysisk prototyp, så stod vi helt mållösa. 

Någonstans i bakgrunden fanns det en viss oro, skulle XM klara av att tillverka en så detaljerad och välmålad figur, i en relativt stor upplaga – 600 exemplar ? Svaret är ett rungande: JA ! 

Utsökt skulptur, otrolig mängd detaljer, fläckfria färger samt genialisk design, gör detta till ett monumentalt frivarv som vinner hela matchen.   

Tiger Film utser därmed XM Studios Poison Ivy (Samuari Line) till 2018 års bästa staty