Årets Bästa Filmer 2019

Vi skippar den sedvanliga introduktionen och går direkt till saken. Detta är – enligt oss, årets absolut bästa filmer. 

All images courtesy and copyright of Walt Disney Studios 2019

10. Lejonkungen (2019)

Ett kontroversiellt val av en minst lika kontroversiell film. Den skarpa kritiken, om filmens totala brist på originalitet, är till mångt och mycket helt korrekt. Men Jon Favreau har lyckats fånga själen och energin från den animerade klassikern. Introduktionen då vi – återigen, får se vandringen till Pride Rock – ackompanjerad av Hans Zimmers klassiska musik, är en emotionell murbräcka.   

All images courtesy and copyright of Walt Disney/Lucasfilm 2019

9. Star Wars: The Rise Of Skywalker 

Efter The Last Jedis makabra mottagande så hamlade J.J Abrams i en oerhört plågsam sits. Troll och belackare lyckades – på konststycket, att kapa Rian Johnsons film och framställa den som en propaganda film utav Leni Riefenstahl. Abrams och teamet på Lucasfilm lyssnade – tyvärr, på alltför mycket av den hysteriska kritiken och tillgodosåg alla behov – som påstods ha ignorerats i The Last Jedi. Resultatet kan jämföras med ett udda modellbygge av ett flygplan, varje individuell del är minutiöst välmålad, detaljerad och skapad med omsorg, det är i själva monteringen som det brister. Modellflygplanets vingar har satts på och upp ned, och motorn har hamlat bak och fram. Strukturellt så är The Rise Of Skywalker många gånger en gröt, men då Abrams hittar kärnan, i de gigantiska actionscenerna, den utmärkta humorn eller det stora spektaklet, så är The Rise Of Skywalker helt fantastisk och väl värd att kallas en av 2019 års bästa filmer. 

Image copyright and courtesy of Disney/Pixar Studios 2019

8. Toy Story 4 

Allting var sagt och gjort efter Toy Story 3… Scenen då Andy lämnar över filmvärldens älskade leksaker är cementerad som en filmhistoriens mest känslosamma. Och några sådana grandiosa moment finns inte i avsnitt fyra. Istället så är det ett obekymrat och entusiastiskt mikroäventyr, som välsignats med Pixars unika fingerfärdighet vad beträffar teknisk briljans och finkänsligt berättade. 

All images courtesy and copyright of SF Studios 2019

7. Western Stars 

Det är egentligen inte mycket till film, men då Bruce Springsteen bjuder in till konsert så spelar det ingen roll. Själva filmskapandet – som försöker iscensätta en sävlig westernfilm, är inte värt något hedersomnämnande, men musiken och framförandet är trollbindande. Coverversionen av Rhinestone Cowboy är i det närmaste obeskrivlig. 

6. Parasit 

Årets kanske mest upphaussade film. Efter att ha vunnit årets Guldpalm nere i Cannes, så gick Parasit vidare till att bli ett filmfenomen som ingen kunde undgå. Och tillskillnad mot förra årets Roma – som är jämförbar vad beträffar det euforiska mottagandet, så lever Parasit upp till förväntningarna. Kombinationen av mörk humor, illvilliga planer och slapstick, borde inte fungera som bra som det gör. Trots allegorier och skarp kritik mot vårt moderna klassamhälle, så genomförs hela Parasit med en självdistans och komik som gör den oväntat lättillgänglig. Faktumet att ett drama inte behöver vara kolsvart apokalyps – i ett smutsigt engelskt kök, gör mig hoppfull om att vi kan få se fler exempel där man vågar blanda genrer – med framgång. 

All images courtesy and copyright of Scanbox Entertainment 2019

5. Pain And Glory 

Pedro Almodóvar lämnar ett antal svajiga år bakom sig med Pain And Glory. Det är komiskt, dramatiskt och säreget. Där många av Almodóvars kollegor kan känns som kyliga arkitekter – där man cyniskt konstruerar dramatik med artificiella ’’orsak och verkan’’- sekvenser, så gör Almodóvar sin dramatik levande och varm. Filmen må fokusera på alla former av fysisk och psykisk smärta, men Almodóvar tappar aldrig bort empatin eller förhoppningen att saker och ting kan lösas utan alltför stora uppoffringar, Antonio Banderas och Penélope Cruz är i sin tur helt magnifika.   

All images courtesy and copyright of Disney/Marvel Studios 2019

4. Captain Marvel 

Startsträckan är tveksam, men så fort Carol Danvers kraschar ned genom taket hos videofirman Blockbuster så inleder Marvel Studios sitt sedvanliga arbete med att ge oss filmunderhållning utan dess like. Anna Boden och Ryan Flecks historik och bakgrund som exakta dramatiker får – helt och hållet, diktera villkoren för Captain Marvel. Nog för att det finns gott om actionscener och utomjordiska planeter, men det är i scenerna mellan Brie Larson och Lashana Lynch där det mest spektakulära sker. I ett par korta ögonblick så lyckas Boden och Fleck utforska vänskap, lojalitet och försummade år. 

Att detta förekommer mitt i en film som innehåller monstruösa katter och rymdskepp i samma storleksordning som hela Stockholms innerstad, är inget annat än fantastiskt. Sekvensen då Danvers äntligen får tillgång till sina mest extrema superkrafter och ödelägger en hel flotta av rymdskepp, gör det svårt att inte hytta med näven och nicka instämmande. 

All images courtesy and copyright of 20th Century Fox 2019

3. Jojo Rabbit 

Taika Waititi byter ut Korg och Stormbreaker mot Tyskland under andra världskriget. Även om vi inte får blixtar och dunder – bokstavligt talat, så får vi en exceptionellt finstämd och kraftfull berättelse om barnsliga desillusioner och fascismens terror. Det må låta gravallvarligt, men Jojo Rabbit lyckas göra mänsklighetens mörkaste kapitel till något både roligt och värmande, utan att någonsin trivialisera andra världskriget eller Nazi-Tyskland. Waititi håller så många bollar i luften att man undrar om skall lyckas producera ett tillfredställande avslut, men då ett par mycket välkända noter ringer ut i biosalongen, och eftertexterna börjar rulla, så har Waititi fastställt att han är en mästare. 

All images courtesy and copyright of Sony Pictures and Marvel Studios 2019

2. Spider-Man Far From Home 

Efter den monumentala upplevelsen som var Avengers Endgame, så faller ansvaret – att avsluta den så kallade ’’fas 3’’, på Tom Hollands axlar. Då jag såg Sam Raimis Spider-Man på bio för snart arton år sedan, så stod det klart att filmkonsten hade gjort ett stort och speciellt avtryck inom mig. Raimi tog barndomsikonen och gjorde en känslofylld, kraftfull och underhållande film, som fortfarande gör mig blödig vid tanken på dess inverkan på mig för så många år sedan. Detta arv har Marvel Studios förvaltat och även expanderat. Far From Home är snabbare, ambitiösare och betydligt mer komplex än föregångaren Homecoming. Jon Watts gifter fånig – men charmig, tonårskomik med snillrikt berättande och explosivt tempo. Efter den utmattande och storslagna finalen så drar Watts fram ytterligare en kanin ur hatten som får publiken att tappa andan.

All images courtesy and copyright of Disney/Marvel Studios 2019

1. Avengers Endgame      

Hur förutsägbart detta än må vara, så fanns det ingen annan film år 2019 som är så välförtjänt av titeln som årets absolut bästa. Kritiken om att Marvel bara är ytligt tjafs som kan jämställas med ett åkband på Gröna Lund, demoleras av producenten Kevin Feige och regissörerna Joe – och Anthony Russo. Där Infinity War är en uppumpad evighetsexplosion, utan några pauser eller stunder att andas, så väljer Endgame att varva ned och studera en liten kärna av karaktärer. De färgglada kostymerna och fantasifulla attiraljerna står inte längre i centrum, utan deras personliga farhågor och krossade förhoppningar. Martin Scorsese och Francis Ford Coppola kan säga vad de vill, kraften och den dramatiska briljansen i scenerna med Scarlett Johanssons Natasha Romanoff eller Chris Hemsworths – nedbrutna och – numera feta, Thor är lika roliga som de är emotionella. Balansgången mellan det spektakulära och underhållande – med det oväntat djupa och kraftfulla, lämnar tittaren mållös. 

Och det finns inte en enda åkattraktion på denna jord som kan skapa samma känslostorm som det tillfälle då den första magiska portalen öppnas – i filmens legendariska final, och ordet episkt omdefinieras. Få filmer och upplevelser inom kulturen har lyckats påverka mig till den mildra grad som Avengers Endgame. Det är en summering av allt som är magiskt med filmkonsten, varför mediet kan ena, chockera och trösta. Det fanns aldrig skuggan av ett tvivel, Avengers Endgame är inte bara årets bästa film, utan en av de bästa någonsin….   

Tiger Film utser därmed Avengers Endgame till 2019 års bästa film