Spider-Man Far From Home Teori

Nu har det passerat tillräckligt med tid för att vi skall våga spekulera och fundera vad som väntar i och med Tom Hollands fjärde (eller femte?) omgång som Peter Parker/Spider-Man. Marvel står inför det mest hårdnackade och bedrövliga året någonsin…. Ja, ur PR synpunkt. 

Avengers: Endgame är ca två månader ifrån att få svensk premiär, och trots två smygtittar (en hemlighetsfull trailer och samt en TV-spot), så är Endgame fortfarandeen jättelik Enigma, med ett gigantiskt frågetecken på sin ovansida.  

Slutet i Infinity War kommer sent glömmas bort, nu balanserar Marvel Studios på en tunn lina, minsta lilla bildruta kan avslöja för mycket. Trailern till Spider-Man: Far From Home bryr sig inte om att förklara varför Peter Parker inte är grus på planeten Titan. 

Och detta är inte ett spekulationsdokument om Endgame, istället är det Far From Homes antagonist Mysterio, som fått mig att kläcka en vansinnig tanke. Och eftersom det är underhållande att delta i detta filmiska spekulationsspel, då det – förhoppningsvis, inte ruinerar en likt en sen kväll på ett casino, så är det lika bra att ta tjuren i hornen. 

Härmed varnas alla läsare för en uppsjö av spoilers, både från serietidningar och samtliga Marvel filmer – även utanför MCU. 

Mysterio är en bluff, en humbug, skojare, använd vilken term som helst. Sedan introduktionen år 1964, så har mannen med en fiskskål på huvudet, varit en bluffmakare som nyttjat alla möjliga knep för att förvirra och förleda myndigheter och i synnerhet Spider-Man. Quentin Beck (Mysterios egentliga identitet) är i serietidningarna en före detta specialeffekts guru. Alla brott och prövningar Mysterio utsätter Spider-Man för är förankrade i teknologiska illusioner. Alltifrån avancerad robotar till verklighetstrogna hologram ingår i arsenalen. 

Slutpoängen är alltid densamma, Mysterio är en mästare att förvilla och bedra. I trailern för Far From Home ser vi tre nya antagonister, dessa är slående lika Hydro-Man, Sandman och Molten Man, då vi läser promotionmaterialet så betecknas dessa tre som The Elementals. Mysterio sägs i sin tur arbeta för S.H.I.E.L.D. – den ständigt återkommande spionorganisationen. 

Tanken är inte ny, men något är uppenbarligen i görningen. Spider-Man: Homecoming gav en föraning om Sinister Six – en grupp superskurkar som slår sig ihop för att en gång för alla tillintetgöra Spider-Man. 

I den alltid återkommande extrascenen, så får vi se Michael Keatons Adrian Toomes och Michael Mondos Mac Gargan, konferera om ett potentiellt samarbete. Scenen är inte märkvärdig, men det kan vara en indikation på att denna klassiska supergrupp är på ingång, för de som spelat Spider-Man PS4 känner Mac Gargan som superskurken Scorpion. 

Toomes team av skrotsamlare, är – gissningsvis, fortfarande på fri fot. The Tinkerer – i Homecoming kallad Mason, uppfann Toomes mekaniska vingar, och om vi lyssnar noga då Mysterio gör entre och attackerar Hydro Man, så hörs ett bekant ljud, inflygningsljudet är skrämmande likt det ljud som Keatons gigantiska apparatur avgav. Därför är det kanske inte alltför långsökt att anta att vi återigen har att göra med någon avart av Chitauri-teknologi. 

Redan nu har kritik riktats mot filmen, misstaget från Spider-Man 3 och The Amazing Spider-Man 2 – där man överöste tittaren med antagonister, varav ingen hade relevans, verkar återupprepas med denna kavalkad av superskurkar. 

Jag vågar inte gissa på den narrativa mekaniken, men Mysterios inhopp som hjälte känns som en tveksamhet. Och så kommer vi till själva kärnan av teorin, att The Elementals är en del av Mysterios bluff. 

Ett spel för galleriet för att positionera sig för någonting i berättelsen, en sorts extrem version av wallraffning. Detta skulle underlätta den narrativa flexibiliteten, ett scenario där tre av skurkarna  enbart är imaginära kan knappats ses som en överlastning, snarare en förlängning av Mysterios förmågor. 

Så där har vi teorin, The Elementals är Mysterio skapelse och tekniken som används för det grundar sig i den som Chituari armén lämnade bakom sig i The Avengers (2012). Om fem månader har vi svaret, tack och lov så har jag bara satt mitt anseende på spel i och med denna utsago…