Jumanji: The Next Level Recension

All images courtesy and copyright of SF Studios 2019

Summering: Mer av samma underhållande vara då Dwayne Johnson och kompani återvänder till det digitala lekäventyret.   

Någon nästa nivå är det inte tal om, men det är inte detsamma som ett misslyckande. Att Jumanji: Welcome to The Jungle, inte var långt ifrån att spela in 1 miljard dollars – sedd som en magisk gräns för ekonomisk framgång, tog alla på sängen – inklusive Sony Pictures, som var snabba med att ge uppföljaren grönt ljus. Welcome To The Jungle var knappast originell, med sina tydliga Indiana Jones inspirationer, men i en tid då väldigt få storfilmer – som inte bär kvalitetsstämplar som Marvel Studios eller Lucasfilm, lyckas göra mycket väsen av sig, så var WTTJ en väldigt trevlig återblick den gamla skolans söndags matiné.  

Den vassa rollbesättningen gjorde också sitt för det stora underhållningsvärdet. Dwayne ’’The Rock’’ Johnson, Karen Gillan och Jack Black hjälpte alla till att lyfta ett äventyr som hade kunnat vara ganska alldagligt med andra skådespelare, även den gapande och skrikiga Kevin Hart blev dräglig i detta sällskap. 

Rekordtid 

Enligt uppgift skall The Next Level ha spelats in på rekordtid – inspelningarna lär ha startat så sent som i februari detta år, att slutresultatet känns minst lika solitt och gediget – ur en hantverkssynpunkt, måste berömmas. Med en så hastig produktion så är det också hedervärt att man vågar utöka föregångarens bredd, den täta och vildvuxna tropiska djungeln har nu ersatts av ett flertal varierade miljöer som skapar välbehövlig variation. Actionscenerna har också trappats upp, med ett par gedigna jaktsekvenser och slagsmål som släcker adrenalintörsten. 

Och den sedan tidigare starka kemin mellan aktörerna lever också vidare och har utvecklats. Precis som John Travolta och Nicolas Cage i John Woos Face/Off, så behöver den ursprungliga skådespelarkvartetten och nytillskottet Awkwafina, utföra ett sorts bisarrt rollspel där de kanaliserar ett antal andra aktörer, däribland Danny DeVito. Detta skapar ett antal mycket, mycket, komiska moment, där specifika maner återges med precis rätt mängd autenticitet och flams för att det skall fungera som lättsam humor. 

För stort beroende av föregångaren 

Produktionens kvickhet märks dock av på ett par plan. Manus och logik är knappast något som bör granskas, att minnas karaktärsnamn, motivationer, specifika händelser eller relationer, från den förra filmen, är svårt då den mer dramaturgiska sidan aldrig var avsedd att spela någon större roll. Det är därför aningen suspekt att man flera gånger bygger komik på väldigt kraftiga referenser som tar stöd mot föregångarens händelser och dramatik. Det tar också ett tag för filmen att komma igång, delarna som inte utspelar sig i den digitala världen känns som pliktskyldig utfyllnad. Och trots scenombytet och ett par nya ansikten så är igenkänningsfaktorn stor.

Mer av samma vara i bättre förpackning 

Men även om det många gånger är mer av samma vara – i en aningen mer fabulös förpackning, så behåller man en positiv lekfullhet som gör att bristerna inte orsakar alltför mycket obehag. Framförallt så har man skapat en tillfredställande final där man öser på med explosioner i storlek XXL och god humor från skådepelarna. 

Jumanji: The Next Level är snarare version 1.5 – än en fullfjädrad uppföljare, men det är svårt att ha några invändningar då vi på så kort tid har fått en så pass trevlig och underhållande present, ett par veckor innan jul.

Betyg 6/10